Tempat Menarik untuk Dilawati Jika ke Selangor

2024-06-12

Tempat Menarik untuk Dilawati Jika ke Selangor | Jom MelancongSelangor, sebuah negeri yang mengelilingi ibu kota Malaysia, Kuala Lumpur, menawarkan pelbagai tarikan menarik yang memadukan keindahan alam, warisan budaya, dan keseronokan moden. Dari gua batu kapur yang mengagumkan hingga taman tema yang menyeronokkan, Selangor mempunyai sesuatu untuk setiap jenis pelancong. Mari kita terokai beberapa tempat menarik yang wajib dilawati apabila anda berada di Selangor.

Ini adalah beberapa tempat pelancongan yang best yang boleh korang lawati dan kunjung, jika anda tak tahu atau buntu nak pergi mana jom ke tempat menarik aceh. Kami telah senaraikan tempat-tempat pelancongan yang dapat buat pengalaman bercuti anda menyeronokkan.

Semoga anda menikmati pengembaraan anda di Selangor!

Jangan lupa untuk menjaga kebersihan dan menghormati budaya setempat semasa melancong. Selamat bercuti!

1. FARM IN THE CITY

Kredit Imej: Klook

Kredit Imej: TimeOut

2. BANGI WONDERLAND

Kredit Imej: world of buzz

3. MUZIUM SULTAN ALAM SHAH

Kredit Imej: Selangor Journal

4. OSTRICH WONDERLAND SEMENYIH

Kredit Imej: Menarik di Central

Kredit Imej: Malaysia Traveller

5. SAWAH PADI SEKINCHAN

Kredit Imej: Traveloka

Kredit Imej: Pandu Pelancong

6. BUKIT BROGA

Kredit Imej: Wikipedia

Kredit Imej: MalaysiaTravel.com

7. PANTAI MORIB

Kredit Imej: Wikipedia

Kredit Imej: Traveloka

8. SNOWALK I-CITY

Kredit Imej: i-City

Kredit Imej: i-City

9. GALERI DIRAJA SULTAN ABDUL AZIZ

Kredit Imej: Wikipedia

Kredit Imej: TimeOut

Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz adalah sebuah muzium di Klang, Selangor yang mempamerkan pelbagai koleksi DiRaja Selangor. Sebahagian besar dari pameran Galeri Diraja berkisar mengenai riwayat hidup Sultan Salahuddin Abdul Aziz yang telah memerintah Selangor selama lebih 39 tahun sebagai Sultan Selangor ke-8 dan hampir 3 tahun sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-11.

Galeri ini wujud hasil dari buah fikiran Yang di-Pertuan Agong XI, Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj. Lokasi asal ialah di Jalan Kota Raja, Syahbandaraya (Kampung Jawa) di Klang. Bertempat di dalam kawasan istana, Galeri Diraja dahulunya dikenali sebagai Muzium Kenangan. Ia siap dibina pada tahun 1988 dan dibiayai sepenuhnya oleh baginda. Pada tahun 1996, kerja-kerja pengubahsuaian dimulakan agar premis ini dapat dibuka kepada rakyat jelata.

Pada tahun 1998, baginda telah berkenan menukar nama Muzium Kenangan kepada Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz mengambil sempena nama kelahiran baginda. Dengan sokongan kerajaan negeri, Galeri Diraja siap diubahsuai dan dibuka kepada umum pada tahun 2000. Setahun kemudian baginda telah kembali ke rahmatullah dan Galeri Diraja telah ditutup buat sementara.

Setelah Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj menaiki tahta pada tahun 2001, baginda telah menitahkan agar inisiatif almarhum ayahanda baginda diteruskan. Baginda telah menitahkan agar Bangunan Sultan Suleiman, bangunan yang dibina pada tahun 1909, dijadikan lokasi Galeri Diraja yang baru.

Pada awal tahun 2005, dengan kerjasama dari Jabatan Kerja Raya Negeri dan pihak perunding, kerja-kerja konservasi dimulakan. 17 bulan kemudian, semua kerja-kerja pembinaan dan pengubahsuaian selesai dilaksanakan ke atas bangunan seluas 17,000 kaki persegi ini termasuk pembinaan bangunan pentadbiran dan stor baru.

Ingin melancong ke luar dari negeri Selangor, anda boleh cuba ke Indonesia dengan menggunakan pakej murah aceh yang akan buat anda tidak sabar untuk melihat pemandangan laut yang indah.

10. MITSUI OUTLET PARK

Kredit Imej: TimeOut

11. KUALA SELANGOR FIREFLIES

Kredit Imej: Munoha Tour

Kredit Imej: On Tour Malaysia

12. PANTAI REMIS

Kredit Imej: Selangor.Travel

Kredit Imej: Flickr

13. BUKIT MELAWATI

Kredit Imej: Selangor.Travel

Bukit Melawati merupakan sebuah bukit yang terletak di kawasan Kuala Selangor, Malaysia. Namanya diambil dari kata “Melawati”, yang dalam bahasa Melayu bermakna “menghilangkan jejak” atau “menghapuskan bekas”. Bukit Melawati memiliki sejarah yang kaya, terutama terkait dengan sejarah pemerintahan dan pertahanan di wilayah tersebut.

 

Kredit Imej: Klook

14. PANTAI KELANANG

Kredit Imej: Flickr

Selangor sememangnya lokasi percutian bersama keluarga yang sesuai untuk diterokai. Pakej travel aceh juga akan memberi peluang pengalaman kepada anda untuk terokai kawasan aceh yang indah. Terdapat banyak tempat percutian di Selangor yang mesra keluarga dan kebanyakan harga tiket masuk ke tempat tersebut adalah mampu milik bahkan ada juga yang tidak memerlukan bayaran masuk pun.Tempat Menarik di Selangor

Artikel Lain