Masjid Bersejarah yang Boleh Dilawati di Terengganu

2024-06-24

Masjid Bersejarah yang Boleh Dilawati di Terengganu | Jom MelancongTerengganu, negeri yang kaya dengan keindahan alam dan warisan budaya, juga menyimpan beberapa masjid bersejarah yang menarik untuk dilawati. Masjid-masjid ini tidak hanya merupakan tempat ibadat, tetapi juga merupakan lambang warisan Islam yang mempesona. Jom melancong dan terokai keunikan serta keindahan masjid-masjid bersejarah di Terengganu.

 

1. MASJID ABIDIN

Masjid Abidin, atau Masjid Putih, adalah masjid DiRaja negeri Terengganu yang dibina oleh Sultan Zainal Abidin II antara 1793 dan 1808, terletak di Kuala Terengganu. Pada zaman pemerintahan Sultan Umar, masjid ini diubah menjadi bangunan batu-bata dan kemudian diperluas dengan tiga tiang bulat dan tiga kubah, kini mampu menampung 2,500 jemaah. Pintu masuknya dihiasi ukiran kaligrafi Al-Quran. Pada tahun 2024, bilal Abdul Hadi Che Abdul Halim memenangi kejuaraan Qari Tilawah Al-Quran Peringkat Negeri Terengganu di Dewan Jubli Perak.

Kredit Imej: Islamic Tourism Centre

Kredit Imej: Facebook

 

2. MASJID TENGKU TENGAH ZAHARAH

Masjid Tengku Tengah Zaharah, atau Masjid Terapung, dinamakan sempena bonda Sultan Terengganu Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah. Terletak 4 km dari pusat bandar Kuala Terengganu, masjid ini dibina di atas air di muara Sungai Ibai, menjadikannya masjid terapung pertama di Malaysia. Dibina pada September 1991 dan siap pada 1994 dengan kos RM6.997 juta, masjid ini direka oleh Dato’ Raja Kamarul Bahrin Shah dengan ciri-ciri tamadun Islam dan seni bina tempatan. Mampu menampung 1,000 jemaah, masjid ini menawarkan suasana yang nyaman dengan pemandangan air, langit biru, dan angin Laut China Selatan.

Kredit Imej: Wikipedia

Kredit Imej: Facebook

 

3. MASJID KRISTAL

Masjid Kristal terletak dalam kawasan pelancongan Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. Dirasmikan pada 8 Februari 2008 oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, dan dihadiri oleh Yang Di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin serta Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah. Dibina daripada kaca dan keluli, masjid pintar pertama di Malaysia ini seluas 2,146 meter persegi dan boleh memuatkan 700 jemaah. Masjid ini dilengkapi prasarana teknologi maklumat dan liputan WiFi. Masjid Kristal kembali beroperasi pada tahun 2022 selepas ditutup untuk kerja-kerja membaik pulih sejak 2018.

Kredit Imej: Islamic Tourism Centre

Kredit Imej: Flickr

 

4. MASJID SEBERANG TAKIR

Kredit Imej: Facebook

 

5. MASJID LIMBONGAN

Kredit Imej: Facebook

Kredit Imej: Flickr

 

6. MASJID TAMAN ILMU TEMBILA

Masjid Taman Ilmu, terletak di Parcel A, Taman Ilmu, Tembila, ialah Masjid Kerajaan. Berada di tepi laluan utama Jalan Pantai Kuala Terengganu – Kampung Raja, pembinaannya bermula pada September 2007 dan selesai sepenuhnya pada April 2014. Masjid ini mampu menampung 10,000 jemaah pada satu masa.

Kredit Imej: Sujood

Kredit Imej: Facebook

Artikel Lain