Masjid Bersejarah yang Boleh Dilawati di Pulau Pinang

2024-06-23

Masjid Bersejarah yang Boleh Dilawati di Pulau Pinang | Jom MelancongPulau Pinang, dengan kekayaan sejarah dan budayanya, memiliki beberapa masjid bersejarah yang menakjubkan. Masjid-masjid ini tidak hanya berfungsi sebagai tempat ibadat, tetapi juga sebagai simbol warisan Islam yang mempesona. Jom melancong dan jelajahi keindahan serta keunikan masjid-masjid bersejarah di Pulau Pinang yang wajib dilawati.

 

1. MASJID NEGERI PULAU PINANG

Masjid Negeri Pulau Pinang adalah masjid negeri bagi negeri Pulau Pinang, Malaysia. Dibina pada tahun 1979, ia terletak di Daerah Timur Laut. Masjid Negeri ditadbir oleh seorang Pegawai Hal Ehwal Islam dengan dibantu oleh pegawai-pegawai masjid dan kakitangan yang dilantik oleh pihak kerajaan.

Kredit Imej: Afiq Haliq

Kredit Imej: Jabatan Agama Islam Pulau Pinang

 

2. MASJID TERAPUNG TANJUNG BUNGAH

Sebuah masjid kecil pertama kali dibina di Tanjong Bungah pada tahun 1967 dan diperluaskan pada tahun 1977 untuk menampung 500 jemaah. Dengan pertambahan penduduk, masjid itu menjadi terlalu kecil untuk komuniti Muslim tempatan. Oleh kerana kekurangan tanah untuk diperluaskan, cadangan untuk membina masjid di atas laut telah dikemukakan.

Kredit Imej: Tripadvisor

Kredit Imej: Islamic Tourism Centre

 

3. MASJID KAPITAN KELING

Masjid Kapitan Keling terletak di Lebuh Pitt dan merupakan masjid tertua di Georgetown, Pulau Pinang. Dibina oleh tentera Syarikat India Timur pada akhir abad ke-18, masjid ini diasaskan oleh Caudeer Mohudeen, seorang ketua kaum India Muslim yang mendapat kelulusan tanah seluas 18 ekar pada November 1801. Selepas kematian beliau pada tahun 1834, keluasan tanah berkurang kepada 8 ekar menjelang 1916. Masjid kini dibina semula pada tahun 1916 untuk menggantikan bangunan asal. Pulau Pinang kini terbahagi kepada enam daerah pentadbiran agama.

Kredit Imej: Islamic Tourism Centre

Kredit Imej: Expedia Malaysia

 

4. MASJID ABDULLAH FAHIM

Masjid Abdullah Fahim dinamakan sempena nama tokoh ulama’ yang terkenal iaitu Allahyarham Sheikh Abdullah Fahim.Sheikh Haji Abdullah dilahirkan di Tanah Suci Makkah al-Mukarramah pada tahun 1870 di satu tempat tidak jauh dari Masjid al-Haram yang bernama Shuib Ali.Bapanya Sheikh Ibrahim bin Haji Tahir bermastautin di kota Mekah dan menjadi guru agama di Masjid al-Haram.

Kredit Imej: Islamic Tourism Centre

Kredit Imej: Facebook

 

5. MASJID AL- MALIK KHALID

Masjid Al-Malik Khalid di Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang, asalnya dikenali sebagai Balai Islam dan diurus oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP). Pembinaan bermula pada 1972, didorong oleh Persatuan Mahasiswa Islam (PMI) USM dan Naib Canselor Tan Sri Hamdan bin Shaik Tahir yang mendapatkan dana dari kerajaan Pusat dan Arab Saudi.

Raja al-Malik Khalid dari Arab Saudi menyumbang besar, dan masjid dinamakan sempena baginda. Dirasmikan oleh Yang Dipertuan Agong Sultan Haji Ahmad Shah pada 2 September 1983, ia kini dikenali sebagai Pusat Islam USM.

Kredit Imej: Facebook

Kredit Imej: USM News Portal

 

6. MASJID AL-BUKHARY

Kredit Imej: Instagram

Kredit Imej: Facebook

Artikel Lain