Suka JEMUR KAIN Waktu Malam. Apa Yg Telah Jadi Esok Paginya Buat Aku Terus INSAF !!!

| April 21, 2017 | 1 Comment

Suka JEMUR KAIN Waktu Malam. Apa Yg Telah Jadi Esok Paginya Buat Aku Terus INSAF !!! | Nama aku Farah. Tabiat aku ni, memang suka sidai kain waktu malam. Takde maknanya aku nak sidai kain subuh sapi’e. Ye la, siang keje, malam ler bertungkus-lumus settlekan hal rumah pulak. Mema#ng tabiatnya tak pernah serik dengan apa yang dah pern#ah aku lalui sepanjang aku menjalankan aktiviti penyidaian kain secara berhemah tu. Cerita ni akan aku ceritakan peringkat demi peringkat, diasingkan mengikut perenggan, sepertimana kehendak format SPM.


Sekadar Gambar Hiasan.

Pukul 9:45 malam lebih kurang, dengan lenggang-lenggok mak limah, aku bawak bakul penuh berisi kain daripada dapur ke porch area. Lampu lua#r memang aku jarang on bila aku sidai kain. Cukup ler cahaya dari living room, sambil porch area dilimpahi juga dengan street lightling. Konon malu nanti orang nampak sidai kain. Walhal tak berkemban pon.

Susun atur yang tak berapa nak teratur kat porch area, penyidai tepi tingkap selari dengan sliding door, kiranya langkah je kaki daripada sliding door, belah kanan penyidai, kanan atas ada jejari penyidai, jejari bulat tu husband aku drilled kat be#am dan terjuntai ler ke bawah. Waktu tu, lampu living room on. Cerah ler sket ala2 melimpah ke luor. Tengah best sidai kain kat jejari, aku masuk dalam kejap menghala ke dapur. Entah apa aku buat, rasa tak tentu hala, then aku nak keluar sambung semula sidai baju.

Waktu tu anak-anak tengah tengok tv. Husband dalam bilik bawah, tengah buat keje2 dia. Aku baru je mulakan keje-keje tergendala tadi, tiba-tiba aku dengar bun#yi menderam. Macam bunyi anjing menderam tu. Bergetar kemarahannya. Aku carik ler mana plak datangnya bunyi tu. Aku sempat menoleh ke sebelah kanan dalam rumah, nampak husband berdiri kat depan tangga, anak-anak masih di posisi yang sama.

Pastu, aku kembalikan posisi kepala aku ke jejari, niat nak nyangkut baju lain, tapi makin kuat bunyi getaran menderam dan makin dekat. Saat tu, aku alihkan pandangan mata ke bawah, korang tau aku nampak apa? Aku nam#pak kepala serigala menjulor menjengah uda#h macam ghoper werewolf tu, besor ya amat!! Besor tv 32” tu kepalanya. Muka dia tayah ckp laaa dengan taring menyeringai mandang tepat mata aku.

Saat-saat tu, aku menjerit melompat, hanya perkataan Allah je yang keluar. Husband berlari kat aku. Rupanya dia pon ada dengor bunyi yang sama. Aku nangis ler apa lagi. Dia tanya nampak apa, aku kabo ler benda alah tu. Dan, dan dan tu gak bukak lampu. Kalo betul hanjengnya, takkan ler sekejapan larinya kot ko yang besor gedabak tu kan. Dan takkan ler aku tak na#mpak kelarian lagak Watson Nyambek melintas ke pagor! Terus husband aku kata, udah berenti nyidai. Esok je sambung. Kami dengan keseraman, naik atas, tido. Sebab aku macam dah hilang perasaan. Malas nak pikir banyak-banyak. Bersetinggan tido seme dalam bilik aku.

Memang selalu kalau sidai kain malam-malam, kadang aku nampak bederet dua tiga ekor white candy ngadap nengok rumah aku. Kesian lusuhhh je aku nengok kainnya, elok tecegat kat luor pagor. Kadang ada cik pon dengan rambut ngerbang, kadang orang tua. Yang aku pelik, benda alah tu macam tak boleh lepas masuk dalam pagor rumah. Dokkk je kat luor, lagaknya macam orang datang bagi salam nak jual tali pinggang. Mintak mahap ler aku nak jemput korang masuk wei. Kalau takat berdiri tegak membatu kat luor pagor tu aku boleh lagi gagah nak sambung nyidai sambil rasa macam retis.

Mesti korang heran kan, dah nampak macam-macam, masihhhhhh gak menggedik nak nyidai kain malam-malam. Nak tak nak ler weiii, ka#ng kalo sidai subuh, kelam kabut aku. Dengan anak-anak nak ke sekolah, belum lagi yang menjerit ibu mana itu ibu mana ini. Jadi, nak ngel#akkan semua tu, aku decide buat malam, hadaaaapppplah apa-apa yang mendatang pun.

Malam yang lain, ini mana-mana kejadian yang boleh aku imbas semula le ye. Pasai sakan benor nampak anasir-anasir ni, jadi payah nak memerah otak ni ngingat yang mana. Memang malam je sidai kain keje aku. Jadi tayah ulang kabo aktiviti tu. Aku sebut malam je. Pepah#am le ye apa aku buat kat luor. Tapi malam yang ni, memang lewat bebenor. Pukul 11:45, pasey esoknya Sabtu, konon esok pagi boleh tolak terus ampaian ke sinaran mentari. Iyerrr jangan tak caya. Lagi satu aku berani mengalah#kan Panglima Berantai malam tu, sebab jiran sebelah bukak lampu, dan aku dengor kat luor riuh rendah suara budak-budak main.

Ralit dengan KPI aku, tetiba papp terlintas kat kepala nak mandang ke rumah jiran depan, paseynya bunyi tu dari umah dorang, lokasi keriuhan bawah pokok mangganya yang merimbun tu. Aku nampak kete dia je dalam pagor, luor pagor ada kete sedara dia, tapi pagor tertutup rapat. Kat luor takde satu umat pon!!! Tapi sorer budak-budak tengah galak main kejor-kejor memang ada riuhnya. Korang bayangkan ler budak-budak main cemana. Aku tak puas ati, aku melangkah ke arah pagor, tap#i aku tak keluor pagor ler. Siap tinjau-tinjau lagi cari mana budak-budak tu. Sorer ada, tapi budaknya takde.

Kikikikikiki hahahakak#akak gelak tawanya riang. Ish ish ish naifnya aku ni kan. Fikiran aku blank, dan tiba-tiba aku meremang. Aku campak baju yang kat tangan aku, aku terus masuk rumah. Aku whatsapp kat group jiran tanya ada anak sesapa main kat luor? Tau apa jiran-jiran aku jawap? Nan hadooooooo……. Ok! Aku off tv, off apa yang patut, naik atas, Tarik gebor. Apa nak ja3di kat luor tu lantak koran#glahhhhhh. Masa aku dah tarik gebor, sorer-sorer tu masih ada keriangan bermain. Ok. Full stop!

Yang ni latest! Depan rumah aku, yakni kat luor pagor tu ada ler pokok mangga lebat berbuah. Standard la rumah-rumah ada pokok mangga kan, konservatif gitu. Aku ni teringinnnn la amat-amat nak makan mangga, walaupun dah pu#kul 9:30 malam. Macam dah tak boleh nunggu esok pagi. Aku pon, sarung sipar, nek nok nek nok gi bukak gate, lang#kah ke kiri, capai mangga yang menjuntai mencecah ateh kereta yang park kat luor. Uih tamakk rasa tak cukup, aku anjakkan lagi langkah ke bawah rimbunan deda#un dan buahan mangga, cahaya street lighting agak suram dek kerana pokok yang merimbun tu. Tapi masih bercahaya.

Aku dongak ke atas, nampaklah buah yang berjuntai-juntai lebat hingga meng#ecurkan air liur aku yg gedik nak makan malam-malam buta. Dengan lupa segala mala, aku petik lagi sebijik, dan pegang lagi sebijik konon nak dipetik untuk kali yang ketiga. Saat aku nak piuh je mangga tu, tiba-tiba menjen#gol satu kepala dengan separuh badan dan tangan, mata terperosok hitam membulat, muka agak lebar bersegi, struktur muka ujung kiri kanan macam daun, warna hijau kehitaman, takde bunyi, pandang tepat ke muka aku yang jaraknya dalam satu hasta (meremangnya sekarang).

Tangan dengan separuh badan tu kering je hijau cerah, licin. Aku spontan dengan kuatnya baca “salamun ‘alasulaiman fiil ‘alamiin”. Tak taulah aku baca betul ke, aku melatah ke. Tiga ka#li aku baca macam ilang perasaan. Aku terus berpali#ng ke kanan, tutup pagor, sambil mulut aku ni jerit panggil, “abanggggggggg#gg!!! Awiee, awieee oi awieeeeee”. Awie tu anak lelaki aku. Aku jerit je, tapi kaki ni tak begerak langsung. Aku sereeeeet kaki aku ni wei. Macam orang lumpuh tu tapi nak bejalan jugak. Kalaulah Tyra Bank nampak aku buat ala pose gitu, mau jadi ilham dia untuk next top model posing style.

Sampaila#h aku masuk dalam, aku terus ke dapo, aku campak je mangga tu dalam sinki. Pastu aku terus peluk laki aku. Aku nangis sedu-sedan. Laki aku tau dah, mesti ada something ni. Bila dah cool, baru dia tanya, aku pon jaw#ap dengan manjanya. Tau apa dia balas, “Yang ay#ang gi gatal sangat amik mangga tu malam-malam dah kenapa yang?” Arggghhhhhhhhhhhhhhhh!!! Taleh nak mengadu domba manja-ma#nja betul ahhh. Mak telan je kepahitan tu nakkkkkk.

SUMBER: Fiksyen Shasha

P.S. 1 – Kereta Alphard Ini Melanggar Seekor Lembu Di Melaka… Akibatnya Bakal MENGEJUTKAN Anda !!!
P.S. 2 – Jangan TERKEJUT Lihat Apa Yang Wanita Ini MAKAN Di Sebuah Restoran Mewah Di ‎ICELAND !!!
P.S. 3 – TERKINI… Ustaz Terkenal Tanahair KANTOI Menyumpah Orang Ramai !!!
P.S. 4 – Jangan TERKEJUT Lihat Apa Yang Wanita Ini MAKAN Di Sebuah Restoran Mewah Di ‎ICELAND !!!
P.S. 5 – PERNAH TENGOK 5 GAMBAR PROTON JEBAT INI ? MEMANG MENGANCAM !!!

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , ,

Category: Kisah Seram

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *