Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Saintis Temui Tumbuhan “Batu” Berusia Ribuan Tahun Yg Buat Ramai TERGAMAM !!!

| November 7, 2016 | 0 Comments

Saintis Temui Tumbuhan “Batu” Berusia RIbuan Tahun Yg Buat Ramai TERGAMAM !!! | Jika anda melihat bentuk tumbuhan ini mungkin akan menyangka batu yang dilindungi lumut . Namun sebenarnya itu adalah tumbuhan hidup yang jarang berlaku . Tumbuhan tersebut bernama Yareta dan sudah ada sejak ribuan tahun lalu.

1

Yareta , dalam bahasa Sepanyol juga disebut Llareta , hidup di ketinggian Andes di Peru . Tumbuhan keluarga Apiaceae ini tumbuh di padang rumput sejuk Puna di kawasan Andes Peru , Bolivia , Chile dan Argentina pada ketinggian 3.200-4000 m dpl , di mana angin bertiup tanpa henti dan dinginnya boleh meretakkan granit .

Untuk bertahan hidup di keadaan ekstrem , Yareta tumbuh menjadi sangat padat hingga boleh menahan beban tubuh manusia . Ia berusaha tumbuh sedekat mungkin dengan tanah untuk mendapat panas yang membantu untuk melawan kuatnya angin dataran tinggi . Sebabnya , angin itu dapat merobek akar tanaman apapun .

Yareta juga mempunyai daun lilin tertutup , untuk mencegah kehilangan kelembapan melalui penyejatan . Selain itu Yareta juga tumbuh sangat lambat dengan penambahan 1.5 cm per tahun . Sehingga jika ada timbunan Yareta yang besar di bebatuan maka boleh jadi berusia ratusan tahun .

Bahkan beberapa Yareta diperkirakan sudah berusia 3 ribu tahun . Kerana kering dan padat , maka Yareta juga mudah terbakar sehingga kerap digunakan sebagai bahan bakar . Tidak hairan kini kelangsungan Yareta terancam kerana banyaknya yang menuai . Kini tanaman unik tersebut sudah masuk dalam senarai spesies yang dilindungi kerana jarang ditemui. KREDIT GabanComel.

2
3
4
5
6
7

P.S. 1 – Kereta Alphard Ini Melanggar Seekor Lembu Di Melaka… Akibatnya Bakal MENGEJUTKAN Anda !!!
P.S. 2 – Jangan TERKEJUT Lihat Apa Yang Wanita Ini MAKAN Di Sebuah Restoran Mewah Di ‎ICELAND !!!
P.S. 3 – TERKINI… Ustaz Terkenal Tanahair KANTOI Menyumpah Orang Ramai !!!
P.S. 4 – Jangan TERKEJUT Lihat Apa Yang Wanita Ini MAKAN Di Sebuah Restoran Mewah Di ‎ICELAND !!!
P.S. 5 – PERNAH TENGOK 5 GAMBAR PROTON JEBAT INI ? MEMANG MENGANCAM !!!

Tags: , , , ,

Category: International

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *